Metingen

De sensoren van het IoTree project worden met een spanband bevestigd aan de stadsbomen. Zo wordt er geen schade toegebracht, want kleine wonden van schroeven of nagels kunnen gevolgen hebben voor de conditie of levensverwachting van de boom.

De sensormodule wordt op 1 meter hoogte rond de boomstam bevestigd. Deze module bevat 2 temperatuursensoren en een accelerometer.

Een van de twee thermometers wordt gebruikt om de temperatuur van de boom te meten en bevindt zich aan de binnenkant van de sensormodule die bevestigd wordt aan de boomstam. De andere thermometer wordt aan de buitenkant bevestigd om de omgevingstemperatuur te meten. De accelerometer kan een (minimale) beweging van de boomstam registreren en  meten.

Op dit moment hangen er op negen bomen in groot Sint-Niklaas sensoren, die om het kwartier een signaal sturen naar een grote antenne, op het dak van de Odisee campus in Sint-Niklaas, waar die gegevens (temperatuur tegen de stam). De geregistreerde data van elk van deze sensoren kan je via een webpagina raadplegen.

Nieuwsgierig naar het verloop? In onderstaand kadertje kan je de gegevens en meetcurven van de negen sensoren bekijken.

Boom 1Boom 2Boom 3
Boom 4Boom 5Boom 6
Boom 7Boom 8Boom 9